Volg Milcobel

Klimaat en koeien. Is het echt water en vuur? Milcobel ondersteunt ILVO en de melkveehouderij om nog meer in de richting van klimaatneutraal te evolueren via onderzoek en ontwikkeling

Persbericht   •   sep 06, 2019 11:30 CEST

ILVO en Milcobel slaan de handen in elkaar om de melkveehouderij een pak klimaatneutraler te maken. Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst willen ze intensiever gaan samenwerken op vlak van wetenschappelijk onderzoek rond melkvee en klimaat, dat zo ook sneller in de praktijk kan omgezet worden. De lat op het vlak van terugdringen van broeikasgassen ligt immers zeer hoog. Tegen 2030 wil Vlaanderen de methaanuitstoot van rundvee verminderen met -19% t.o.v. 2005* tot 1.9 megaton CO2-equivalent.

De lat mag nog omhoog

“De uitdagingen zijn immens,” meent Peter Koopmans, CEO van Milcobel. “Als we de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden, speelt duurzame zuivel daar absoluut een rol in. Het Vlaams Klimaatbeleidsplan betekent dat het voortbestaan van de melkveehouderij in België op lange termijn hand in hand moet gaan met doorgedreven inspanningen op vlak van klimaat en milieu. We moeten als coöperatie onze verantwoordelijkheid durven opnemen. Niet in een verplichtende rol, maar in het informeren, sensibiliseren en faciliteren van onze leden-melkveehouders. De Vlaamse melkveesector doet het vandaag niet slecht en levert al jaren inspanningen op vlak van klimaat en milieu. De melkveesector vertegenwoordigt ‘slechts’ 4% van de totale broeikasgasuitstoot in Vlaanderen. Dat is een pak beter dan andere sectoren zoals de industrie (28%), de energiesector (22%), en de transportsector (19%) , en zelfs een pak beter dan de uitstoot van een gemiddeld gezin (14%). Maar het kan altijd beter, en daarvoor kan wetenschappelijk onderzoek een katalysator zijn. Als grootste Belgische zuivelcoöperatie, met 2600 melkveehouders, 200.000 koeien en meer dan 90.000 hectare areaal, hebben we de schaal om het verschil te maken. Belangrijk is dat we daarbij de balans tussen ecologie en economie bewaren. Wetenschappelijke innovaties moeten ook economisch haalbaar zijn.”

Klimaatneutraler door aanpassing in voedertechniek

ILVO waardeert alleszins de inspanningen van Milcobel om het ILVO-klimaatonderzoek vooruit te helpen. Volgens Joris Relaes, Administrateur-generaal van ILVO, is het de bedoeling om via dit Memorandum het onderzoek rond klimaat en melkveehouderij te versnellen en dit ook sneller om te zetten in de praktijk. “In dat verband volgen we drie denkpistes in ons onderzoek”, stelt Joris Relaes. “Een eerste is een andere samenstelling van het voederrantsoen. We vervangen hier de klassieke fractie van sojaschroot door lokale reststromen uit de voedingsindustrie, zoals bierdraf en koolzaadschroot. Uit onderzoek blijkt dat lacterende koeien tot 15% minder methaan uitstoten per liter melk. Bovendien vermindert dit ook onze soja-afhankelijkheid. Een tweede denkpiste is het gebruik van additieven. ILVO heeft 15 mogelijke rantsoenen en een 5-tal additieven uitgetest, waaronder het beloftevolle 3-NOP. En ook hier meten we een verlaging van de methaanuitstoot tot zelfs een kwart. En derde denkpiste is ingrijpen in het bedrijfsmanagement. Indien koeien op jongere leeftijd, 24 maanden in plaats van 26, een eerste kalf krijgen dan daalt ook hier de methaanuitstoot. Dat in combinatie met het langer fit houden van de melkkoeien waardoor ze minder snel vervangen moeten worden, leidt samen tot een vermindering van 11% methaanuitstoot. Via deze overeenkomst zullen we nu samen met Milcobel – en hun coöperanten/melkveehouders – deze en vele andere onderzoeksprojecten die relevant zijn in deze materie verder kunnen opzetten en uittesten. Milcobel vervult in deze een co-creatieve voortrekkersrol en dat is voor een onderzoeksinstelling als ILVO cruciaal.”

Een eerlijk debat op basis van feiten

Met het klimaatparcours wil Milcobel ook een aantal misvattingen uit de wereld helpen. Volgens Peter Koopmans verdienen de boeren wel wat meer respect. “Onze melkveehouders begrijpen als geen ander het belang van zorgvuldig omgaan met het milieu. 90.000 hectaren landbouwareaal is 20x de oppervlakte van het Zoniënwoud en staat gelijk met het behoud van een groene plattelandsomgeving en grasland dat eveneens CO2 kan stockeren. Daar heb je niet alleen bossen voor nodig. Onze melkveehouders zetten in op circulaire landbouw. Ze telen hun eigen ruwvoeders, zoeken vervanging voor proteïnerijke soja door lokale productie van soja, door het inzetten van andere reststromen, zoals bierdraf en koolzaadschroot, en gebruiken de mestfractie voor afzet op eigen gronden of voor energieopwekking zoals hier in Merchtem. Het is dan ook te betreuren dat de publieke opinie deze inspanningen niet weet te waarderen en dat soms niet gehinderd door een gebrek aan grondige kennis van zaken, ongefundeerde en totaal incorrecte opinies de overhand halen in het klimaatdebat. Als speler in de landbouwsector willen we onze verantwoordelijkheid opnemen, maar het spel moet eerlijk gespeeld worden.”

+++ Einde persbericht +++

Milcobel

Milcobel is de grootste zuivelcoöperatie in België. Het bedrijf telt meer dan 2.000 medewerkers en meer dan 2.600 melkveehouders zijn vennoot in de coöperatie. Milcobel verwerkt jaarlijks meer dan 1,6 miljard liter melk, of meer dan 40% van de totale Belgische melkproductie, en is één van de 36 grootste bedrijven in België met een omzet van bijna 1,3 miljard euro. Milcobel heeft vestigingen in Kallo, Schoten, Langemark, Moorslede, Brugge, Argentan (Frankrijk). Het meest bekende merk van Milcobel is Brugge Kaas. Daarnaast is Milcobel vooral bekend in industriële kringen met mozzarella, en melkpoeder. Milcobel brengt ook melkdrinks, roomijs, boter en room op de markt.

Over ILVO

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) verricht multidisciplinair, baanbrekend en onafhankelijk onderzoek gericht op duurzame landbouw en visserij in economisch, ecologisch en maatschappelijk perspectief. Gebaseerd op dit onderzoek, bouwt ILVO fundamentele en toegepaste kennis op die nodig is voor de verbetering van producten en productiemethoden, voor de bewaking van de kwaliteit en de veiligheid van de eindproducten en voor de verbetering van beleidsinstrumenten als basis van sectorontwikkeling en agrarisch plattelandsbeleid.

Milcobel is het grootste Belgische zuivelbedrijf met coöperatief aandeelhouderschap. De Milcobel Groep beschikt over 8 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland. We zijn één van de 36 bedrijven in België met meer dan één miljard euro omzet. In 2018 realiseerden we een omzet van 1,26 miljard euro, een groei van 4% t.o.v. 2017.

We halen jaarlijks zo’n 1,6 miljard liter melk op (40% van de totale Belgische melkproductie) bij onze 2600 leden melkveehouders, die door onze 2.000 medewerkers verwerkt worden tot kwaliteitsvolle zuivelproducten zoals kaas, boter, melkpoeder, roomijs, melkdranken, room en wei. Naast eigen merken (o.a. Brugge Kaas, Nazareth, Inza melk) en private label consumentenproducten voor grote supermarktketens, produceert Milcobel grondstoffen en ingrediënten voor de voedingsindustrie (o.a. mozzarella).

Milcobel is een op en top Belgisch bedrijf met wereldwijde ambitie en klanten in meer dan 100 landen. Duurzaamheid en respect voor mens, dier en milieu staan daarbij centraal.

www.milcobel.com