Volg Milcobel

Bezoek Milcobel op Dag van de Landbouw

Evenement

15
SEP
Milcobel, Stationstraat 146, Moorslede; en Hoeve Bernekouter, Faconstraat 2, Wervik
 

Nu zondag, 15 september, vindt opnieuw de Dag van de Landbouw plaats. Milcobel stelt de deuren van z'n kaasfabriek in Moorslede open voor het grote publiek. Kom met eigen ogen ontdekken hoe onze lekkere kazen gemaakt worden (Brugge, Nazareth, abdijkazen, bierkazen als Watou en Brigand, enz). Alles bij elkaar worden er zo'n 250 verschillende kazen gemaakt (rijpingen, groottes, verpakkingen). De 200 medewerkers in Moorslede verwerken jaarlijks zo'n 200 miljoen liter melk. Daarmee produceren ze 21.000 ton kaas, waarvan 60% voor de Beneluxmarkt bestemd is. De rest gaat naar Zuid-Europa, naar andere Europese landen, maar ook naar Rusland, de Verenigde Staten en andere landen wereldwijd.

Wat valt er die dag te beleven? 

In de kaasmakerij kan je het boeiende productieproces van melk tot kaas volgen. De weekendploeg zal aan de slag zijn, dus er wordt ook gewerkt. Het pekelbad, de geautomatiseerde rijpingszalen en de verpakkingsruimte kan je bezoeken.

Ben je op stap, breng dan tevens een bezoek aan de melkveehouderij van Dirk en Griet, Hoeve Bernekouter, in Wervik, één van de melkveehouders uit onze coöperatie.

Hoeve Bernekouter telt 120 melkkoeien met bijbehorend jongvee. Dirk en Griet hebben bewust gekozen voor een reeks milieuvriendelijke investeringen. Zo zorgen zonnepanelen op de stal ervoor dat ze hun eigen elektriciteit opwekken en het water wordt verwarmd met een zonneboiler. Ze werken ook energiezuinig, want de melk gaat door een voorkoeler voor ze in de melktank terechtkomt. Daardoor heeft die tank minder energie nodig om te koelen. Ook een deel van het spoelwater van de melkmachine wordt gerecupereerd. Gras en mais, de voedergewassen voor de koeien, worden grotendeels op het eigen bedrijf geteeld. Voor de familie is het heel belangrijk dat de koeien niet alleen in de stal verblijven, maar zich ook minstens zes uur per dag buiten in de weide kunnen uitleven. 

Wat valt er die dag te beleven?

Je kan het groeiproces van kalf tot melkkoe zien. Meerdere gidsen geven rondleidingen. Wil je liever in je eentje het bedrijf verkennen? Dat kan ook. Onderweg kom je informatieborden tegen met weetjes over de dieren en de landbouw in het algemeen. Voor de jongste bezoekers is er kinderanimatie.

Heb je als journalist een specifieke vraag omtrent melkveehouderij, zuivel of kaasproductie, of wens je een interview met iemand van Milcobel of een van onze melkveehouders, neem dan contact op met kathleen.de.smedt@milcobel.com, of bel 0478/ 88 44 82.

Opmerkingen (0)

Opmerking toevoegen

Opmerking

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.